perjantai 2. helmikuuta 2018

Lämpöä pirttiin

Tammikuun selkäviikot ja reikäleivät ovat olleet pienten alkujen päiviä raksalla. Tavallisen arjen pyörityksen lisäksi A on sitkeästi uurastanut yksinäisiä ja pitkiä tunteja. Joulun jälkeen raksalla kun ei ole ollut vierasta työvoimaa kuin satunnaisesti. Sormet kohmeessa -15 asteen sisälämpötilassa (ulkona -30) on eristetty ja vedetty läpivientejä silloin kun ei ole tarvinnut tehdä lumitöitä. Tämä talvi on ennätysluminen ja pyryn jälkeen meidän pikku pihan kunnollisessa putsauksessa Avantilla
menee nelisen tuntia. Kotirivitalon piha on huomattavasti helpompi rasti jonka rouva ja napero ahkeroivat.  

Jääkukkia ikkunassa eikä aurinko vielä lämmitä, mutta kamina sitäkin paremmin


Eristäminen ja teippaaminen kylmässä on vaatinut materiaalien lämmittämistä mitä erilaisimmin keinoin. Rouvakin oli hetken assistenttina kiikuttamassa teippien palasia patterin päältä ja etsimässä höyrynsulkumuovin mahdollisia reikiä. Rouvan hiustenkuivain on majaillut myös raksalla jo tovin. Lopulta tilattiin toinen satsi puhallusvillaa jonka jälkeen tällä viikolla aloimme nostaa pirttiin lämpöä. Piippuun viritettiin Imppa-papan 50 vuotta vanha kamiina. Muuria lämmitettiin ensin lämmittimellä ja pian kamiina pohotti kuumana ja lämpö nousi ah plussan puolelle. Seinät eivät alkaneet hikoilla mitä pelättiin ja nyt kamiinassa on poltettu raksalautoja kaksi-kolme kertaa vuorokaudessa. 

Pappa ja lähes yhtä vanha kamina pohottaa


Viikon päästä raksalle olisi tulossa Aki-muurari ja alkaa leivinuuni-takka-hellakompleksin muuraus. Sitä ennen pitäisi ratkaista pari probleema: Jokainen kattotuolin pää on eri etäisyydellä hirren pinnasta ja osa vinossa. Tämä aiheuttaa suuria vaikeuksia sisäpaneelien koolaukseen. Lisäksi höyrynsulkumuovin alle on jäänyt väärän puolen revauksesta johtuvia nauloja runsaasti ja nämä pitäisi poistaa.   

Pirtin ensimmäinen lämmin ateria!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti