sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Hiljaa hyvä tulee

Pieni talkoolainen auttamassa.
Hah. A ehdotti tämän postauksen aihetta ja takahampaita kiristellen kirjoitan otsikon. Tavallisin rakentajilta tiedusteltu asia luonnollisestikin on että milloin pääsette muuttamaan. Tähän kysymykseen rouvalla ei pitkään aikaan ole ollut kuin kiertelevä vastaus väkinäisen hymyn kera. Mutta mitä muuta hyvää hitaassa rakentamisessa on kuin rouvan rutkasti kasvanut kärsivällisyys? Hirsitalohan painuu, ja piirustusten mukaan meillä täytyy jättää taloon 3 cm painumavara. Nyt kun pystytyksestä alkaa olla 1,5 vuotta painuma on keskimäärin 1,5 cm väliseinän hirren kohdalta, auringon puolelta enemmän kuin pohjoispuolelta. Jos olisimme rakentaneet nopeammin niin muun muassa saunan ja pesuhuoneen ilmastointiputket olisivat kuulemma revenneet, höyrynsulusta eikä hirsiliitosten välisiä reikiä olisi havaittu. No, ei tietysti kuulosta hyvältä jos talo olisi mädäntynyt ennen aikojaan.
Joululahjat toiminnassa.                         Ruuveista piti pätkästä pätkä ettei mene höyrynsulusta läpi.                                     
Joululoma on ollut hyvää rakentamisaikaa. A:n lapsuudenkodissa on tapana antaa lahjoja myös huumormielessä, ja tämä vuonna pukki toi 5 ja 6 tonnin tunkkeja miesväelle (rouvan toiveena oli nukkuminen ja hiihtolenkki). Niitä pääsivät sitten testaamaan kun operaationa oli nostaa talon keskellä olevaa hirttä. Talon painuminen on aiheuttanut sen, että hirren alla olevat ohuet levyt piti saada pois. Esteetikko A halusi että muurin ja hirren välisen kapean raon voi peittää listalla ja vaihtoi siksi metallilevyt ruman kierretangon tilalle. Myös hirren ja väliseinän välinen liitos on tarkoitus saada mahdollisimman nätiksi ilman listaa. Joten homma vaatii taiteilua painovoimaa vastaan.
Painumisongelmien ratkaisuja.

2 kommenttia:

  1. Hei,
    Rakennusaiheisia blogeja jonkun verran olen lukenut ja teidänkin blogia mielenkiinnolla seurannut.

    Tähän kohtaan voisin kommentin heittää:
    "Jos olisimme rakentaneet nopeammin niin muun muassa saunan ja pesuhuoneen ilmastointiputket olisivat kuulemma revenneet, höyrynsulusta eikä hirsiliitosten välisiä reikiä olisi havaittu"

    LVI-asennuksissa otetaan huomioon aina hirsien painuminen. Ilmanvaihtokanavissa se tapahtuu asentamalla höyrysulun kohdalle kanavaan esimerkiksi pitkän sisäliittimen joka teipataan kiinni höyrysulkuun ja siitä alaspäin menevä kanava kiinnitetään esim saunan kattopaneeliin. Pitkä sisäliitin pysyy paikoillaan ja ottaa vastaan ylhäältä päin painuvan kanavan. Kanava ei silloin liiku mihinkään höyrysulun kohdalta ja höyrysulku pysyy kunnossa.

    Hirsirakentaminen on kyllä haastavaa kun tuhannen asiaa pitää ottaa huomioon painumisen vuoksi kaiken muun rakentamisen lisäksi.
    Tsemppiä loppu-urakkaan!

    -ML-

    VastaaPoista
  2. Kiitos toivotuksista ja kommentista. Valitettavasti meidän LVI-asentajat eivät maininneet tuollaisesta liittämisestä joten nyt ollaan jälkiviisaita. Tällaista tämä (hirsi)rakentaminen välillä on.

    VastaaPoista