maanantai 13. toukokuuta 2019

Anna mulle tähtitaivas...

96 kuitua

Muistan hetken viime syksyltä kun suunnittelimme saunan valaistusta. Lapset oli saatu nukkumaan ja kello lähenteli kymmentä, siis ultimate viimeinen hetki kallistaa omakin pää läheni. Rouva oli esittänyt toiveen tunnelmallisesta saunan valaistuksesta ja nyt A esitteli nettisurffailulöytöään: Nadenex niminen firma mainosti 15 vuoden kehittelytyön tuloksena keksineensä pitkäikäisen saunaan soveltuvan runsaslukuisen tähtitaivaan vieläpä kohtuuhintaan. Asennus tapahtuisi huomaamattomasti ilman rumia metalliholkkeja. Oikea aivopuolisko ja väsymys taisivat ottaa vallan koska ajatus vaikutti pedagogisesti oivalliselta ja suorastaan romanttiselta. Niinpä tilattiin taivas jota tähyiltäisiin jouluaattona 2019 sekä ulkona että sisällä.   


Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty -tai niinhän sitä luulisi!

Välkkyvät ja tarvittaessa väriä vaihtavat tähdet tulivat aikanaan. A vaikutti huolestuneelta avattuaan paketin. Asennus tulisi kuulemma olemaan työläs prosessi. Raksalla oli kuitenkin menossa muut vaiheet niin että totuus valkeni vasta kevään puolella. Nyt kelpaa suunnistaa pohjantähden avulla katon loistaessa revontulten väreissä mutta sano minun sanoneen oli_siinä_työtä. Seuraava A:n työstämä kuvakimara antaa osviittaa tekoprosessista:

Joka tähteä porattiin 3:lla eri poranterällä ja kierteet perään. Lämpöhaapa on senverran haperoa, että kierteistä huolimatta on järkevää liimata kierrreholkit.
 
Poraukset on tehtävä suoraan, jotta lasilinssit  saa sisään kierreholkkiin.


Murheenryyniksi muodostui kuidun saaminen silikonireikään. Kuidusta ei saa oikein pitävää otetta. Se luistaa sormien läpi vaikka kuinka puristaa sormenpäät hellänä. Hyvänä apuvälineenä toimii parsinneula, jolla voi hoonata reikää ennen työntämistä.
Kuidun työntäminen "neulansilmään" kesti pahimmilaan 30min
Katon koolauspuihin tehdyt ylimääräiset reiät pelastivat suuremmalta kuituliitoshässäkältä. Onneksi Ilmari-pappa löysi sopivan pieniaukkoisen "putken" liitoksia varten.
Kuitujen pituus ei aivan riittänyt kaikille tähtikuvioille. Ratkaisuna selfmade kuitujatko.
Ja kattohan on vasta alkua tässä "Kinderyllätyksessä". Panelointi ja lauteiden teko on vielä oma lukunsa joista seuraa postaukset lähiaikoina. Saunojen tuunaus näyttää olevan muotia. On valaistavia kiuluja, kiuaslinssejä ja vaikka mitä. Eräänkin ystäväperheen saunan materiaalit maksoivat yli 6000e!

1 kommentti: