maanantai 20. toukokuuta 2019

Lämpökäsiteltyä haapaa seiniin


Tästäkään hommasta ei selvitty ilman salvoksia
Varoitus: Tämä postaus sisältää runsaasti rakennusteknistä termistöä, enkä edes yritä väittää tekstin lähteneen kokonaan minulta. Kotiarki on imaissut niin etteivät aika ja energia ole riittäneet raksa-asioista kärryillä pysymiseen viime aikoina. Haluamme kuitenkin tallentaa myös saunan syntyvaiheita joten A toimii vieraskynänä blogissa jonkin aikaa.

Talopaketissa on se hyvä puoli, että siinä tulee valmiina sopiva määrä passelia tavaraa. Tai sitten ei. Meillä pakettiin oli laitettu kuusipaneelia. Rouvan mielipidettä kysyttäessä se passasi vallan hyvin, niin kuin moni muukin asia saunan teossa. A kuitenkin päätti antaa kaput pihkapuille ja niin eräältä kaupunkireissulla löytyi kohtuuhintaista leveää lämpöhaapaa, josta oli vielä montaa eri pituutta, että hukka jäisi pieneksi. Sitä ei tarvitsisi käsitellä, joten hengityselimiä ja työn määrää säästettäisiin. Mutta jälleen kerran työn määrä kuitenkin kasvoi, koska leveitä haapapaneeleita piilokiinnittäessä joutuu käyttämään ponttiin kiinnitettäviä fixus-kiinnikkeitä. Tästä seuraa se, että joutuu naulaamaan ja lopulta tuurnaamaan ne loppuun asti käsin.

Katon paneelien naulaaminen pyssyllä vielä onnistui, koska sen pystyi tekemään urospontista. Seinässä taas edetään naaraspontti edellä ylhäältä alaspäin, joten piilonaulaus ei pyssyllä onnistu. A ei tietenkään halunnut naulata paneleita läpi ruostuvilla nauloilla kuten eräskin kirvesmies olisi tehnyt. Arvio materiaalihukan määrästäkin meinasi mennä pieleen kun panelinipuista löytyi viallisia paneleeita. Onneksi soitto liikkeeseen kannatti ja A sai reklamoitua, tosin korvaavat olivat liian pitkiä.
Kuvassa Ilmarako. Koolauspuut kiinnitettiin 6mm ruostumattomilla ruuveilla
Lauderunko meinattiin tehdä itseseisovaksi ettei tarvitsisi tehdä reikiä saunan seinään, jonka yksi seinä vilisi sähköjohtoja. Onneksi A oli ottanut kuvia sähköjohdoista ja päätyi laittamaan lauderungon kiinni seinään jotta se helpottaa siivousta ja on tukeva.
Lauderungon tukipuut taiteiltiin vaivoja säästämättä koolauspuiden alle, jotta ilmankierto varmasti säilyy
Koolaus kohilleen ja nurkat suoriksi. Helppoa homma kun muurarin pohjat on millilleen.

Runko suunniteltiin paikanpäällä työn edistyessä - matemaatikot huomaavat kuvasta kätevät muistikolmiot.

Saunan rakenne piirrettiin jälkikäteen muistiin.
Koolauspuiden kiinnitys suunniteltinn siten, ettei se haittaa paneelien tai lauderungon kiinnitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti