lauantai 18. marraskuuta 2017

Pulmakulma

Rakentaminen on suurelta osin eri vaihtoehtojen pohdintaa. Viime viikkoina raksalla on ollut hiljaisempaa mutta A on tehnyt lujasti aivotyötä. Yksi pohdittava asia on se, laitetaanko yläpohjaan höyrynsulkumuovi vai ilmansulkupaperi. Ammattilaisilta löytyi suosikkinsa ja neuvoa antoi myös facebookin hirsitalon rakentajat ryhmä, jossa tästä aiheesta keskustellaan tasaisin väliajoin. Itse olen pyrkinyt sujuvasti kuuntelemaan ja lievittämään valintojen teon tuskaa satunnaisilla kommenteilla. Välillä humanisti akateemikko vain pohtii että eikö rakennusalaa tutkita tarpeeksi, koska niin monista asioista asiantuntijoidenkin näkemykset menevät ristiin?

Valo tuikkii ikkunasta
Toinen asia mistä täytyy jo tässä vaiheessa tehdä päätöksiä ovat yllättäen valaisimet. A on surffaillut illat ja yöt netissä pohtien ongelmaa joka tulee korotetun sisäkaton kulman jyrkkyydestä. Hirsipaketissa oli suunniteltu matala koolaus, ja kattoon ei tahdo löytyä sellaisia valaisimia jotka mahtuisivat sinne ja kääntyisivät tarpeeksi, jotta valot eivät häikäisisi. Eräänä iltana hampaiden pesun aikaan koettiin heureka-ylämys toisen ison probleeman kanssa, joka aiheutuu siitä että talo ei ole hirttä ylös saakka. Meille ei selvinnyt suunnitteluvaiheessa että seinän paksuus kasvaa hirsipaneelin kohdalla ja tästä tulee mielestämme ruma kulma sisäänpäin korotetun sisäkaton kohdalla. Lisäksi tuulensuojalevyt oli suunniteltu asennettavaksi sisältä päin jokaisen kattotuolin väliin. Tämä aiheutti hurjasti lisätyötä. Jos nyt tekisimme valintoja uudelleen talo tulisi totta kai ylös asti hirttä. Siinä säästäisi rahaa ja aikaa. Mutta ei auta itku markkinoilla tässä vaiheessa. Uusin ratkaisuvaihtoehto on ottaa syvennys hyötykäyttöön ja laittaa sinne pistorasioita ja ledvalonauha, josta saa mukavasti epäsuoraa valoa seinän viereen.

Paneeli alkaa ja siihen tulee syvennys.


 Tällä viikolla meillä aloitti kirvesmieshommissa Äärelän Raimo. A on painanut pitkää päivää aloittaen aamulla seitsemän maissa Raimon kaverina ennen palkkatöihin menoa. Meillä on myös tullut talvikelit ja linnut mokomat ovat hakeneet suojaa autotallista ja repineet eristevilloja. Yksi onneton talitintti jopa lensi talon sisälle ja repi eristeitä joka ikkunan välistä. Pakkaskelit aiheuttavat myös omat haasteensa raksaamiseen. Toivotaan ja rukoillaan että ei tulisi kovia pakkasia ennen kuin saamme lämmöt päälle sisälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti