sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Ei tuule tupaan

Radio alkaa laulaa klo 7 raksalla ja niin on edetty eristystöissä. Raimo ja Antti ovat laittaneet K-raudan ekovillaa seiniin ja siniset höyrynsulkumuovit ovat ilmestyneet kattoon. Päädyimme siis tuohon muoviratkaisuun paperin sijasta seuraavista syistä (A:n teksti): Ilmastoidussa talossa tärkeää on rakenteiden tiiveys. Muovissa teippi pysyy paremmin kiinni, eikä mahdollisia vuotokohtia synny niin helposti. Näin muovi toimii varmasti alipaineisen ilmastoinnin kanssa. Kattoon tulee kuitenkin valkolakattu paneli, joten se siitä katon "hengittävyydestä". Tärkeintä on, että yläpohjan kosteus pääsee tuulettumaan ulos katon tuuletusaukkojen kautta. Ympärillä on kuitenkin massiivisesti hirttä, joka tasaa sisäilman  kosteutta = hengittävyys.  

A teki parin päivän ison työn viikonloppuna tiivistäessään ikkunoita. Ensin villaa talitintin repimien reikien tilkkeeksi, sitten uretaanivaahto, sikaflex ja lopulta millin tarkasti teipit ikkunan pieliin. Nyt ei pitäisi tuulla tupaan!
Olohuoneen maisemat ja keskeneräiset ikkunanpielet.
Aikanaan ajankohtaiseksi tulee sisäseinien hirsi- ja paneelipintojen käsittely. Nyt siihen on vielä matkaa mutta olen lukenut aiheesta yhden jos toisen hirsirakentajan tekstiä. Meidän kesällä pystytetyt hirsiseinäthän ovat jo tummuneet, ja kun viereen laitetaan hirsipaneelia tulee sävyero olemaan melkoinen. Monet kehuvat ratkaisuksi tähän Tremax nimistä (valkaisu)ainetta, joka myös puhdistaa liasta, joten luultavasti sitä käyttämällä säästyisi hiomisen vaivalta.
Ilmeni myös ongelma, että autotallin puoleisen seinän hirsien päälle oli päässyt harmaa home iskemään. Kattotuolien pystytyshän tapahtui sadekelissä. Tilasimme tyyristä Tremaxia kokeeksi ja kappas, se toimi homeentorjunnassa erinomaisesti! Sisälämpötila on kyllä kaukana suositellusta +10 asteesta mutta tällä mennään. 
Raimo ja Antti ekovillan parissa sekä teipit ikkunanpielissä.
Rouvakin yhtenä aamuna siivoamassa ennen palkkatöihin menoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti