keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Koomisia kohtaamisia ständilläVaroitus
Poikkeuksellisesti tämä teksti on A:n käsialaa ja rouva reissaajasta käytetään lyhennettä RR.

Johdanto
Sade ajaa meidät pois Moabista kohti Grand Canyonia. Onneksi ehdimme kiivetä yhden kunnon pinaakkelin. Täsä pieni hassu tarina reitin varrelta.

Tapasimme Moabiintuloillalla sveitsiläispojat, jotka olivat voittaneet köydenvedon maailmanmestaruuden ja jatkoivat reissua kiipeillen. He kertoivat olleensa ainoita Ancient Art reitillä ja ehtivät hyvin kiivetä ennen paahtavaa aurinkoa, vaikka lähtivät vasta klo 8 lähestymään. Onneksi laitoin kuitenkin kellon soimaan klo 5.30 sillä ehdimme niukin naukin reitin juurelle ennen 7 muuta yrittäjää. Early bitch catch the worm = Aikainen lintu madon nappaa


Koomisia kohtaamisia  (voimakkaasti lyhennetty kertomus eräästä ständikeskustelusta) 

Ständille tupsahti kaksimetrinenn goljatti voimakkaasti puuskuttaen. RR kehui miehen suoritusta: - "Good job!" Mies kertoi olevansa 62v ja tämän 44. korkkiruuvihuipulle kiipeämiskerta (= kakkosteli nuoren 25v tytön perässä). Awesometettiin RR:n kans amerikkalaistyyliin ja kehuttiin miestä paljon nuorekkaammaksi. Jenkki puolestaan kehui Suomea kauniiksi maaksi ja smaltalkki sujui sutjakkaasti, mutta sitten keskustelu sai koomisia piirteitä?

62v: -Myydäänkö tuollaisia paitoja suomessa?

En tiedä oliko kysymys tarkoitettu piilokettuiluksi vai oliko se kömpelömpää small talkkia sillä päälläni oli reikäinen ja likainen vihreä huppari (ei se A-style). Yritin vastata kuitenkin asiallisesti.

A: -Ei. Itseasiassa olen ostanut sen ulkomailta. Se on hyvä. Ohutta kangasta, mutta suojaa hyvin paahtavalta kuumuudelta. Me suomalaiset kalpeanaamat palamme hyvin helposti.

Miehen nuori toppipaitainen kiipeilypari otti osaa keskusteluun hieman nolon oloisena.
25v: - Kyllä mekin palamme.

62v: -Ettekö käytä autoblokkia?
A: -Kyllä me käytämme.

Ymmärsin hänen tarkoittavan kakkosen varmistamiseen käytettävää autoblokkia ja ihmettelin kun jenkki katseli levottomana meidän virityksiä. Sitten mies alkoi etsimään jotain ja sanoi opettavansa meille autoblokin. Käännyin RR:n puoleen, vaikka sanani olivat tarkoitetut ennemminkin rauhattomalle sedälle.

A: Odota rauhassa, kohta ehkä opimme jotain uutta.
62v: -Olette hulluja. Laskeudutte hiekkakiveä, ettekä käytä autoblokkia

Nyt ymmärsin miehen tarkoittavan varmistusprusikkia ja paljastin nyrkin sisällä piilossa olleen narusolmun

A: Tarkoitatko tätä?
62v: -Yeah! Kerran laskeutuessani kivi tippui varmistuskäteeni ja mäjähdin tonttiin. 

Mies rauhoittui hieman, mutta varmisti vielä prusiksolmuni pitävyyden. Kättelimme ja sanoimme perinteiset itwasnisetomeetjuut. Lähdin laskeutumaan ja huikkasin vielä mennessäni, että:

-Turvallisuusasiat ovat sydämmen asia, koska olen palomies. Äläkä ole huolissasi. Suomen kiipeilyliitossa koulutetaan hyvin kiipeilyyn liittyvät turvallisuusasiat. (mainitsin asian ihan siltä varalta, jos hän sattuisi joskus vielä törmäämään suomalaisiin).

Kyllä meistä pidetään hyvää huolta täällä ihan paikallisten touhojen toimesta. Ite jenkeillähän ei tietenkään ollut edes KYPÄRIÄ päässä! Olivat sentään kiipeämässä hiekkakiveä muiden alapuolella. Enpäs viittinyt mainita asiasta kun tiedän, että asia on osimoilleen näin: Image is everything boy. Even if you get stone on to your head, you should look good.


2 kommenttia: